تقویم مناسبت های جهانی
بعضی از مناسبت ها تنها مربوط به تاریخ یک کشور بوده و فقط در تقویم همان کشور ثبت می گردند. اما برخی دیگر از مناسبت ها جهانی بوده و مربوط به تمام دنیا می باشد. در ادامه با مهم ترین مناسبت های جهانی آشنا خواهید شد.
۲۱ مارچ؛ روز جهانی جنگل، شعر و رفع تبعیض های نژادی
۲۱ مارچ سالروز جهانی جنگل، شعر و رفع تبعیض های نژادی می باشد. این روز که برابر با سال نو ایرانی نیز می باشد، از سال ۱۹۹۹ توسط سازمان یونسکو به عنوان روز جهانی شعر انتخاب شد. هدف آن نیز خواندن، نوشتن، یاد گرفتن و یاد دادن شعر به افراد دیگر در دنیا می باشد. همچنین این روز با روز جهانی رنگ (استعاره از رنگ پوست های مختلف) شناخته شده می باشد. از دیگر مناسبت های جهانی این روز می توان به روز جنگل نیز اشاره کرد.

۲۷ مارچ؛ روز جهانی تئاتر
۲۷ مارچ روز جهانی تئاتر است. همه ساله در این روز که از سال ۱۹۶۱ توسط انجمن بین المللی تئاتر انتخاب شده، صاحب نظران و هنرمندان مشهور تئاتر در سراسر دنیا پیام هایی را به مردم می دهند. اکثر این پیام ها به تاثیر و تقابل حرفه تئاتردر عرصه بین المللی اشاره دارند.

۷ آپریل؛ روز جهانی بهداشت
در ۷ آپریل سال ۱۹۴۸ میلادی اولین کنفرانس بین المللی بهداشت، توسط سازمان بهداشت جهانی با حضور نمایندگانی از سراسر دنیا تدوین شد. این روز از سال ۱۹۵۰ میلادی تاکنون، روز جهانی بهداشت نام گرفته است. سازمان بهداشت جهانی همه ساله در این روز، با هدف افزایش آگاهی مردم به یکی از موضوعات مربوط به حوزه بهداشت پرداخته و آن را شفاف سازی می کند.

۲۲ آپریل؛ روز جهانی زمین پاک
روز جهانی زمین پاک از سال ۱۹۶۹ میلادی در ۲۲ آپریل برگزار می شده است. جوامع زیادی این روز را جشن گرفته و آن را آغاز هفته زمین پاک می نامند. این افراد تمام طول یک هفته زمین پاک را به انجام فعالیت های زیست محیطی می پردازند.

۲۷ آپریل؛ روز جهانی گرافیک
روز جهانی گرافیک در واقع فرصتی است برای آشنایی با هنر گرافیک و هنرمندان این زمینه و همچنین نقش تاثیر گذار این هنر در جهان می باشد. گرافیک یا ارتباط تصویری، حیطه ای از مجموعه هنرهای تجسمی بوده و دارای کاربردهای گستره ای می باشد. این روز در ۲۷ آپریل برگزار می شود.

۲۵ می؛ روز جهانی خانواده
۲۵ می را روز جهانی خانواده می نامند. هدف از برگزاری این مناسبت، اهمیت زیاد تمامی جوامع جهانی به اصلی ترین رکن جامعه، یعنی خانواده می باشد. همچنین روز جهانی خانواده، مناسب ترین فرصت برای افزایش سطح آگاهی عمومی در رابطه با خانواده و دیگر مسائل مربوط به آن می باشد. افراد و دولت ها با بزرگداشت این روز، حمایت خود از کانون گرم خانواده را اعلام می کنند.

۵ ژوئن؛ روز جهانی محیط زیست
روز جهانی محیط زیست از سوی سازمان ملل به منظور ارتقای آگاهی و شناخت مردم از نحوه صحیح نگهداری از محیط زیست انتخاب شده است. این روز که در ۵ ژوئن برگزار می شود در کشورهای مختلف به روش های متفاوتی برگزار می شود. بعضی با راهپیمایی های خیابانی، بعضی با دوچرخه سواری در آن روز و بعضی دیگر با درختکاری این مناسبت را برگزار می کنند.

۱۴ ژوئن؛ روز جهانی اهدای خون
۱۴ ژوئن روز جهانی اهدای خون می باشد. از آنجا که اهدای خون اهمیت بسیار زیادی برای بشر داشته و می تواند سرنوشت انسان های بسیار زیادی را تحت تاثیر قرار دهد، در سراسر دنیا توجه خاصی به این روز می شود. در این روز از افراد دعوت می شود تا با اهدای خون، این فعالیت ساده و انسان دوستانه، جان افراد نیازمند به خون را نجات دهند.

۲۶ ژوئن؛ روز جهانی مبارزه با مواد مخدر
اعتیاد به مصرف مواد مخدر یکی از اصلی ترین معضلات این روزها می باشد. اعتیاد یکی از اصلی ترین آسیب های اجتماعی است که هیچگاه به طور کامل از بین نرفته و ریشه کن نخواهد شد. در ۲۶ ژوئن که روز جهانی مبارزه با مواد مخدر است، زمانی مناسب برای افزایش آگاهی افراد در مورد این بیماری خانمان سوز می باشد.

۳۰ جولای؛ روز جهانی دوستی
۳۰ جولای یا ژوئیه از سوی سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی دوستی نامگذاری شده است. هدف از بزرگداشت این مناسبت، گسترش دوستی میان افراد، کشورها و فرهنگ های مختلف است. در این روز بسیاری از دوستان برای یکدیگر هدایای کوچکی ارسال کرده و به این نحو علاقه ای که به دوست خود دارند را نشان می دهند.

۱۲ آگوست؛ روز جهانی جوان
روز جهانی جوانروز جهانی جوان برابر با ۱۲ آگوست می باشد. این روز که توسط سازمان ملل متحد با اندیشه و شعار “ساختن دنیای بهتر با جوانان” انتخاب شده، از تمام افراد در سراسر دنیا می خواهد تا در راستای توسعه امکانات مربوط به جوانان تلاش های لازم را به عمل آورند. در کشورهای مختلف روزهای متفاوتی را برای این مناسبت در نظر می گیرند؛ برای مثال در ایران تولد حضرت علی اکبر را روز جوان می نامند. اما مناسبت جهانی آن ۱۲ آگوست می باشد.

۱۹ آگوست؛ روز جهانی عکاسی
روز جهانی عکاسی۱۹ آگوست به دلیل اختراع دستگاه داگرئوتایپ که اولین روش موفق در ثبت تصاویر دائمی به حساب می آید، به عنوان روز جهانی عکاسی انتخاب شده است. از زمان ثبت اولین عکس جهان تاکنون، صنعت عکاسی دچار تحولات عظیمی شده و پیشرفت چشمگیری داشته است. در این روز سخنرانی ها، جلسات نقد و بررسی، مسابقات و بسیاری اتفاقات دیگر که همگی مربوط به حوزه عکاسی هستند از سوی انجمن ها و نهادهای کوچک و بزرگ عکاسی برگزار می شود.

۲۱ سپتامبر؛ روز جهانی صلح
۲۱ سپتامبر برابر با روز جهانی صلح می باشد. در این روز به طور اختصاصی به دوری از جنگ و خشونت و همچنین پیامدهای ناگوار جنگ ها پرداخته می شود. گاهی در این روز، آتش بس موقتی در مناطق جنگی برپا می شود و کمک های انسان دوستانه به دست نیروهای جنگی می رسد. نماد بین المللی این روز، کبوتر سفید صلح است.
۵ اکتبر؛ روز جهانی معلم
روز جهانی معلم برابر با ۵ اکتبر می باشد. هدف از بزرگداشت این روز که توسط سازمان یونسکو مقرر شده است، بها دادن به جایگاه معلم ها و قدردانی کردن از زحمات آنها می باشد. این مناسبت در کشورهای مختلف در روزهای دیگری نیز برگزار می شود (برای مثال در ایران در ۱۲ اردیبهشت، برابر با سالگرد قتل دکتر مطهری برگزار می شود) اما تاریخ جهانی آن ۵ اکتبر است.
۱۱ اکتبر؛ روز جهانی دختر
یکی دیگر از مناسبت های بین المللی، روز جهانی دختر است. این مناسبت به منظور حمایت از ایجاد فرصت های بیشتر برای دختران و افزایش آگاهی افراد در مورد تبعیض های جنسیتی، در ۱۱ اکتبر برگزار می شود. از زمان های بسیار دور تا کنون، بسیاری از دختران به دلیل جنسیت شان مورد اذیت و آزار آقایان قرار می گرفتند؛ برگزاری این مناسبت، به منظور افزایش آگاهی و اطلاعات افراد از این مسئله می باشد.

۱۵ اکتبر؛ روز جهانی عصای سفید
۱۵ اکتبر روز جهانی عصای سفید نام دارد. این مناسبت از سال ۱۹۶۴ میلادی به منظور بزرگداشت دستاوردهای نابینایان جشن گرفته می شود. در این روز به مشکلات موجود در زندگی روشن دلان نیز توجه ویژه ای شده و برخی افراد ایده های جدیدی برای داشتن زندگی آسان تر و راحت تر برای افراد نابینا بیان می کنند و برخی از این ایده ها نیز به مرحله اجرا می رسند.

۱۶ اکتبر؛ روز جهانی غذا
به افتخار افتتاح سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد در تاریخ ۱۶ اکتبر ۱۹۴۵، این روز به عنوان روز جهانی غذا نامگذاری شده است. روز جهانی غذا توسط افراد و سازمان های زیادی جشن گرفته می شود. این روز هر سال شعار خاصی در مورد غذا دارد که معنا و مفهوم اکثر این شعارها به تمام مردم دنیا مربوط می شود.

۱۴ نوامبر؛ روز جهانی دیابت
روز جهانی بیماری دیابت که یکی از بیماری های بسیار شایع این روزهاست، ۱۴ نوامبر می باشد. این بیماری که امروزه در حال رشد بسیار زیاد در تمام جوامع بشری است، از سال ۲۰۰۶ توسط سازمان ملل در تقویم های جهانی به ثبت رسید تا در این روز بتوان اطلاعات کاملی در مورد این بیماری را به افراد منتقل کرده و پیام های آموزشی در مورد دیابت به مردم آموخت.
۱۹ نوامبر؛ روز جهانی مرد
کی از رویدادهای سالانه بین المللی، روز مرد می باشد. این روز که در ۱۹ نوامبر برگزار می شود، توسط توماس آستر به ثبت جهانی رسیده است. امروزه این مناسبت در بیش از ۶۰ کشور جهان برگزار می شود. هدف از بزرگداشت این روز، تمرکز بر سلامت آقایان، توجه به مقام برجسته مرد و ترویج برابری جنسیتی می باشد.
۲۰ نوامبر؛ روز جهانی کودک
کودکان، سرمایه های آینده هر جامعه هستند. از این رو سازمان ملل متحد تاریخ ۲۰ نوامبر را برای افتخار و یادبود کودکان در سراسر دنیا مشخص کرده است. این مناسبت در کشورهای مختلف در روزهای متفاوتی برگزار می شود؛ در ایران نیز روز کودک در ۱۶ مهر جشن گرفته می شود.
سومین پنجشنبه نوامبر؛ روز جهانی فلسفه
سومین پنجشنبه ماه نوامبر، برابر با روز جهانی فلسفه می باشد. فلسفه که به معنای مطالعه مسائل کلی و اساسی در مورد موضوعاتی مثل آگاهی، ذهن، زبان و واقعیت است، به دنبال کشف این حقیقت است که در واقعیت زمین و جهان هستی چگونه به وجود آمده است. با این تعریف ممکن است تصور کنید که فلسفه پژوهشی تخصصی است؛ اما باید بدانید که ریشه این علم در نیازهای مشترک مردم عادی است.
۱ دسامبر؛ روز جهانی ایدز
یکی از بیماری هایی که شیوع بسیار زیادی در میان مردم دارد، بیماری ایدز است. ۱ دسامبر به عنوان روز جهانی مبارزه با ایدز برگزیده شده است و هر سال شعار خاصی برای این روز در نظر گرفته می شود. از اهداف برگزاری این مناسبت می توان به افزایش آگاهی افراد در رابطه با این بیماری و روش های انتقال آن اشاره کرد.
۳ دسامبر؛ روز جهانی معلولین
جالب است بدانید امروزه بیش از ۵۰۰ میلیون نفر از معلولیت های جسمی و حسی رنج می برند و با وجود این آمار بالا، شرایط مناسبی برای زندگی این افراد وجود ندارد و بسیاری از افراد نیز آگاهی کافی در مورد نحوه برخورد با افراد معلول را ندارند. به این منظور سازمان ملل متحد ۳ دسامبر را روز جهانی معلولین اعلام کرد. هدف از برگزاری این مناسبت، بالا بردن و ارتقا دادن آگاهی افراد در رابطه با مسائل مربوط به معلولیت است.
۱۰ دسامبر؛ روز جهانی حقوق بشر
در تاریخ ۱۰ دسامبر ۱۹۴۸ میلادی اعلامیه جهانی حقوق بشر که یک پیمان بین المللی است تصویب شد. این اعلامیه که نتیجه جنگ جهانی دوم است، برای اولین بار در طول تاریخ، تمامی حقوقی که همه انسان ها مستحق آن هستند، از حقوق فرهنگی و اجتماعی گرفته تا حقوق سیاسی و اقتصادی، را در ۳۰ ماده جمع آوری کرده و به صورت یک اعلامیه جهانی در آورده است.
۱۱ ژانویه؛ روز جهانی خنده
۱۱ ژانویه را روز جهانی خنده می نامند. این روز که در سال ۱۹۹۸ توسط دکتر کاتاریا که بنیان گذار حرکت جهانی یوگای خنده است، با هدف بیداری جهانی برای دوستی و برادری از راه خنده به ثبت رسیده است. پیشنهاد می کنیم در این روز بیشتر از همیشه بخندید!

۴ فوریه؛ روز جهانی سرطان
روز جهانی سرطانامروزه سرطان یکی از شایع ترین و کشنده ترین بیماری های دنیاست. هزینه های درمان این بیماری بسیار بالا بوده و به قولی برای افرادی که توانایی مالی بالایی ندارند، درمان سرطان غیر ممکن به حساب می آید. ۴ فوریه روز جهانی سرطان است که هدف آن ارتقای آگاهی عموم مردم نسبت به پیشگیری از بروز این بیماری و نحوه صحیح برخورد با آن می باشد.
۸ مارس؛ روز جهانی زن
روز جهانی زن۸ مارس به عنوان روز جهانی زن به ثبت رسیده است. این روز که نقطه اصلی جنبش حقوق زنان به حساب می آید، در کشورها و فرهنگ های مختلف به روش های متفاوتی برگزار می شود. در ابتدا این روز به عنوان یک رویداد سیاسی سوسیالیستی در آلمان، آمریکا و اروپای شرقی شناخته شده بود؛ اما بعدها در دیگر فرهنگ ها نیز جایگاهی برای خود پیدا کرد.
تقویم مناسبت های جهانی
مطالب مرتبط:
جشن شکرگزاری Thanksgiving
تاثیر موسیقی بر مهارت های کودکان
نکات قابل توجه هنگام خرید قهوه
نویسندگان مشهوری که بی پول از دنیا رفتند.
بهترین کشورهای دنیا برای فرزند پروری
زبدهترین نیروهای پلیس در سراسر جهان
مراسم کریسمس در کشورهای مختلف
جشنواره واکاکایوسا ژاپن - فستیوال جهانی