اهمیت تاریخ مصرف لنزهای تماسی و روش های نگهداری از لنز چشم
افرادی که از لنزهای تماسی چشم استفاده می کنند، باید همیشه محلول مخصوص آن را همراه خود داشته باشند تا زمانی که لنز را از چشم خود خارج می کنند، درون آن محلول بگذارند.
این محلول از خشک شدن لنزها جلوگیری می کند و آنها را تمیز نگه می دارد تا برای استفاده بعدی، دچار عفونت و خارش چشم نشوند. معمولا افراد این گونه محلول ها را از داروخانه تهیه می کنند.
شاید برای شما پیش آمده باشد که محلول را تمام کرده باشید و یا سفری بروید و فراموش کنید که آن محلول را به همراه خود ببرید. معمولا هیچ راه حلی در این زمان به فکرتان نمی رسد، مگر اینکه به داروخانه مراجعه کنید و محلول دیگری را خریداری کنید.
در اینجا راه حل موقتی برای تمیزماندن و عدم خشک شدن لنز را در این گونه مواقع برای شما بیان می کنیم.
1- ابتدا دست های خود را با آب و صابون بشویید.
2- لنزهای تماسی را از چشم های خود خارج کنید.
3- آب را در کف دست های خود بریزید و لنزهای تماسی را زیر آب و در داخل دست های خود مالش دهید. آب می تواند به عنوان ماده تمیزکننده موقت برای لنزهای تماسی به کار رود. لازم به ذکر است که اگر آب تصفیه شده و یا جوشیده شده و یا آب معدنی باشد بهتر است، زیرا در غیر این صورت آب، املاح معدنی بر روی لنز به جای می گذارد و سلامت چشم ها را به خطر می اندازد.
4- از محلول آب و نمک برای تمیز کردن لنزهای تماسی می توانید استفاده کنید. این محلول علاوه بر تمیزکردن لنزهای تماسی، سبب ضد عفونی کردن آن نیز می شود.
5- به طور معمول نیز استفاده از محلول آب و نمک برای شستشوی لنزهای تماسی نیز توصیه می شود.
استفاده از این روش ها برای بیش از دو روز مجاز نیست و پس از دو روز حتما باید لنز تماسی را داخل محلول مخصوص خود قرار دهید.
هشدارها
1- توجه داشته باشید که استفاده از روش های بالا برای بیش از دو روز مجاز نیست و پس از دو روز حتما باید لنز تماسی را داخل محلول مخصوص خود قرار دهید، زیرا چشم ها بسیار حساس می باشند و آسیب پذیری بالایی دارند. بنابراین اگر به جایی مسافرت کرده اید که محلول لنز خود را با خود نیاورده اید، روز اول از این راهکار استفاده کنید، ولی برای روزهای آینده نسبت به خرید محلول نگهداری لنزهای تماسی اقدام کنید.
2- اگر چشم های حساسی دارید و یا به منطقه ای رفته اید که آلودگی های زیادی نسبت به محل سکونت قبلی شما دارد از روش های گفته شده استفاده نکنید. در صورتی که محلول مخصوص لنزهای تماسی را با خود نیاورده اید، از عینک به جای لنز تماسی استفاده کنید.
3- استفاده از روش های بالا برای کسانی که دچار عفونت چشمی هستند، توصیه نمی شود. هم چنین به کسانی که دچار عفونت های چشمی هستند استفاده از لنز توصیه نمی شود، زیرا سبب تحریک بیشتر چشم ها می شود. استفاده از عینک در این افراد توصیه تاکید می شود.
به تاریخ مصرف لنز چشم دقت کنید
امروزه بسیاری از افراد برای اصلاح دید خود از لنزهای تماسی چشم استفاده می کنند. استفاده از لنزهای تماسی در مقایسه با عینک، برای برخی افراد بسیار راحت تر و مناسب تر می باشد. این دسته از افراد اظهار می کنند که به دلیل عدم وجود جسم خارجی (عینک) بر روی چشم خود، احساس دید طبیعی تری نسبت به استفاده از عینک دارند.
استفاده از لنزهای تماسی نیز محدودیت هایی دارد که یکی از این محدودیت ها، تمام شدن تاریخ مصرف لنز است.
مصرف کنندگان لنزهای تماسی به خوبی می دانند که پس از گذشت مدت زمان معینی دیگر نمی توانند از لنزهای خود استفاده کنند. تاریخ مصرف را کارخانه تولیدکننده لنز تماسی بر روی بستهبندی لنزها درج کرده است.
شاید از خودتان بپرسید که چرا لنزهای چشمی هم تاریخ مصرف دارند و پس از طی مدتی، دیگر قابل استفاده نیستند؟
لنزهای چشمی پس از گذشت تاریخ مصرفشان، می توانند به انواع آلودگی ها دچار شده و ایجاد عفونت کنند. حال اگر فردی آنها را بر روی چشمان خود قرار دهد، خود را در معرض ابتلا به انواع عفونت های چشمی قرار می دهد.
اهمیت تاریخ مصرف لنزهای تماسی
همانطور که مصرف کنندگان لنزهای چشمی می دانند، لنز موقع خرید مهر و موم شده است و درون ظرف مخصوص بدون هوا نگهداری می شود.
افراد مصرف کننده پس از خریداری این محصول، مهرو موم آن را باز می کنند و در ظروف مخصوصی که با هوا تماس دارد، نگهداری می کنند.
پس از گذشت مدت زمان معینی در اثر تماس های متعدد انگشت دست با لنز و هم چنین تماس با هوا، لنز تماسی به تدریج شروع به آلوده شدن می کند.
تاریخ انقضایی که بر روی بسته بندی لنز وجود دارد نشان می دهد که این لنز تا چه مدت می تواند از آلودگی ها عاری بماند و خطرات کمتری از لحاظ آلودگی و عفونت برای چشم مصرف کنندگان ایجاد کند.
معمولا تا چهار سال پس از تاریخ تولید، لنزهای تماسی چشم نرم و ایمن هستند و قابلیت مصرف دارند.
لنزهایی که معمولا تاریخ انقضا ندارند
لنزهای سخت معمولا تاریخ انقضا ندارند و بر خلاف لنزهای تماسی نرم، تولیدکنندگان آنها را خشک نگه می دارند و نباید در بسته بندی هایی که حاوی محلول نمکی است نگهداری شوند، زیرا خطر آلودگی قبل از مصرف برای آنها ایجاد می شود.
هشدارها
- حتما قبل از خرید لنز چشمی، بسته بندی آن را به خوبی بررسی کنید و از فقدان هر گونه سوراخ و پارگی در بسته بندی آن مطمئن شوید. هر نوع لنزی که بسته بندی آن پاره شده است را مصرف نکنید و دور بیندازید.
- محققان پیشنهاد می کنند از لنزی استفاده کنید که عادت به استفاده از آن دارید. سعی کنید نام مارک لنز مناسب چشمان خود را برای اولین بار مصرف، از پزشک متخصص سوال کنید و اگر برایتان مناسب بود و مشکلی برایتان در حین استفاده نداشت، مارک دیگری را امتحان نکنید.
- از لنزهایی که مورد تایید پزشکان متخصص نیست، خودداری کنید.
- درباره مدت زمان مناسب استفاده از لنز در روز از پزشک متخصص سوال کنید.
- برای هرچه بیشتر عمرکردن لنزهای خود، رعایت نکات بهداشتی را جدی بگیرید. شستن دست ها با آب و صابون قبل از هر گونه تماس با لنز الزامی است. تعویض مایع محلول که برای نگهداری از لنزها استفاده می شود نیز ضروری است.
- در نظر داشته باشید که لنز، یک جسم خارجی است که بر روی قرنیه چشم شما قرارمی گیرد. هر چند وقت یکبار، فیت شدن لنز را با چشم خود بررسی کنید و در صورت بروز مشکل، آن را برطرف کنید.
مطالب مرتبط:
آیا لنـزهای تماسی آلوده چشم را سوراخ می کنند؟
۱۰ واقعیت درباره لنـزهای تماسی که نمیدانستید
آموزش مرحله ای و کامل گذاشتن و برداشتن لنز چشم + عکس