آکنه ؛ وقت نشناس ترین مهمان صورت!
جوش های صورت یکی از مزاحم ترین و وقت نشناس ترین چیزهایی هستند که ما را آزار می دهند، یکی از بیماری های شایع دوران جوانی آکنه است. گرچه این بیماری بر سلامتی انسان اثری ندارد ولی آثار آن بر چهره، باعث مختل شدن زندگی و فعالیت فرد شده و حتی باعث افسردگی و اضطراب می شود .
بنابراین تقاضا برای درمان این بیماری با پیشرفت زندگی رو به فزونی است چرا که در قدیم الایام این بیماری را مختص سنین جوانی مطرح کرده و بدون درمان رها می کردند ولی همانطور که می دانیم هر گونه التهاب می تواند عوارض خاص خود را به همراه داشته باشد که آثار آن بر چهره برکیفیت زندگی فرد تاثیر گذار است.
آکـنه چیست؟
آکنـه یک اختلال در پیلوسباسه (غدد چربی و فولیکول مو) میباشد که معمولا نواحی که غدد سباسه بیشتر هستند مثل صورت و قسمت فوقانی تنه را درگیر میکند. یک حالت شایع میباشد به طوری که حدود 85 درصد افراد12 تا 24 ساله و حدود 30 درصد بالغین بهویژه خانمها را 40سنین-30 سالگی درگیر میکند.
شانههای آکنه چیست؟
آکنـه از نظر دسته بندی به دو گروه آکنه التهابی و آکنه غیر التهابی تقسیم میشود که هر کدام نشانه های خاص خود را دارد .
نشانه های آکـنه غیر التهابی:
نشانه های آکنـههای غیر التهابی عبارتند از :
کومدون سربسته (سرسفید)که به صورت برجستگیهای کوچک حدود یک میلی متر که معمولا سر بسته میباشند. کومدون سرباز (سرسیاه) که به صورت برجستگیهای پر از کراتین که رنگ سیاه دارند، مشاهده می شود و رنگ سیاه آن به علت اکسیده شدن لیپیدوملانین است.
نشانه های آکــنه التهابی را نیز برایمان بیان کنید
نشانه های آکنـههای التهابی عبارتند از :
- به صورت پاپول ها و پولچول های (برجستگیهای چرکی) قرمز
- به صورت ندول (برجستگی عمیقتر) و کیست که پر از چرک میباشد.
- آکنـه کونگلوباتا یا آکنههای بسیار شدید ندو لوکیستیک
عوامل بروز آکـنه:
عوامل مختلفی باعث بروز آکنـه می شود که برخی از آنها عبارتند از :
1-گاهی آکـنه در اثر مصرف برخی از داروها ایجاد میشوند به عنوان مثال استروئیدهای آنابولیک که بهویژه در بدنسازی توسط نوجوانان وجوانان مورد مصرف قرار میگیرند. از داروهای دیگر لیتیوم – فنی توئین و پروژستین و...می باشد.
2-گاهی آکنـه در اثر تماس مداوم با یک شیء ایجاد میشود مانند یقه لباس یا در ویولونیستها به علت تماس با ویولون در ناحیه گردن ایجاد میشود.
3-آکـنه در اثر مصرف مواد آرایشی یا پمادها یا تماس با موادی مثل روغنهای صنعتی که مربوط به شغل بیمار میباشد.
4-آکنـه در سنین بعد از بلوغ که بهویژه در خانمها و قبل از عادت ماهانه در ناحیه تحتانی صورت و فک و گردن ایجاد میشود.
5-آکـنه Excoriee یا آکنهای که در دختران نوجوان و خانمهای جوان در اثر کندن عادی کومدونها یا هر ضایعه پوستی و دستکاری بیش از حد ایجاد میشودو در برخی از این بیماران اختلالات اضطرابی یا وسواسی باعث ایجاد آکنه شده است.
راه های در مانهای آکنـه:
درمانهای آکـنه راه های مختلفی دارد که برخی از آنها عبارتند از :
1- درمانهای موضعی که در موارد خفیف آکنه استفاده میشوند و شش الی هشت هفته طول میکشد که شروع اثر را شاهد باشیم. از عوارض درمانهای موضعی میتوان به تحریک موضعی پوست اشاره کرد که در صورت رعایت توصیههای پزشک معمولا مشکلی ایجاد نمیشود.
2-درمانهای خوراکی: شامل آنتی بیوتیکها و ایزوترتینوئین که بنا به تشخیص پزشک جهت بیمار تجویز میشود.
3-درمانهای ترکیبی: شامل درمانهای موضعی و خوراکی میباشد.
4-درمانهای عوارض آکنه: مانند فرورفتگیهای ناشی از آکنههای شدید نیاز به درمان با لیزر، ساب سیژن و... دارد.
توصیههای پایانی پزشک...
توصیه می شود که از محصولات کومدوژنیک به هیچ عنوان استفاده نکنید (مانند مرطوب کننده ها، ضد آفتابها و لوازم آرایشی) چون یکی از عوامل تشدید آکنه مواد چرب و کومدوژنیک میباشد، در ضمن از مواد حالت دهنده موها که چرب هستند، استفاده نشود.
برخلاف تصور عموم رژیم غذایی تاثیر چندانی در ایجاد یا تشدید آکنه ندارند و یکی از مواردی که ذکر شده رژیمهای غذایی حاوی شیرهای (کم چرب) میباشد. در نهایت جهت درمان صحیح آکنه باید به متخصص پوست و مو مراجعه شود تا علتهای احتمالی بررسی و درمان مناسب نوع پوست بیمار صورت بگیرد.
موضوع: آکنه ؛ وقت نشناس ترین مهمان صورت!
مطالب مرتبط:
توصیه هایی برای کنترل آکـنه
کنترل آکـنه - بهترین توصیه های یک متخصص پوست
رازهای سلامتی که آکـنه آنها را فاش میکند
چگونه با گوجه فرنگی به جنگ آکـنه برویم؟
استفاده از عسل از درمان آکـنه تا موخوره