آشنایی با رشته عكاسی

آشنایی با رشته عكاسی
اولين عكسها با دوربينهای ابتدايی و كمترين تجهيزات توليد می شدند و امكانات و تجهيزاتی كه امروزه برای عكاسان مهيا می باشد، قابل مقايسه با آن زمان نيست. اما با كمی دقت می توان متوجه شد كه عكسهای آن دوران با عكسهای آتليه ای امروز تفاوت چندانی ندارند چرا كه هر دو، عكسهايی خشك و بی روح هستند كه همه چيز رويشان ثبت می شود، بدون اين كه از خودشان اظهار وجودی بكنند. عكسهايی كه با حاشيه ای سفيد به كاغذ چسبيدهاند و اين خود تأكيدی بر فاصله اين عكسها با واقعيت است و چه تأسف بار است كه بسياری از مردم عكاسی را مساوی با همين عكسهای پرسنلی و خانوادگی ميدانند!
و متعجب هستند كه چرا عدهای از جوانان برای فراگرفتن اين حرفه چهار سال در دانشگاه تحصيل میكنند در حالي كه بسياری از عكاسان موفقی كه آنها میشناسند، اين حرفه را نسل در نسل فراگرفتهاند و اصلاً تحصيلات دانشگاهی ندارند.
اما استادان و دانشجويان رشته عكاسی نظری متفاوت دارند. آنها معتقدند كه استوديوهای عكاسی به "حرفه عكاسی" ميپردازند در حالی كه دانشگاهها "هنر عكاسی" را آموزش می دهند. دانشجويان رشته عكاسی با علوم و فنون مختلفی در زمينه عكاسی آشنا شده و همچنين رشتههای مختلف عكاسی را از قبيل عكاسی خبری، تبليغاتی، علمی، طبيعت و پرتره آموزش می بينند.
البته اين اطلاعات خيلی جامع و عميق نيست چون هريك از رشتههای فوق، خود دنيای گستردهای دارد كه نمی توان طی چهار سال با آنها آشنا شد و اصلاً يك عكاس نمی تواند با تمامی اين رشتهها و تجهيزات مربوط به آنها به خوبی آشنا گردد. در ضمن دانشگاه تنها راه دست يابی به اطلاعات علمی، فنی و هنری مورد نظر در رشته عكاسی نيست.

اما يك دانشجوی عكاسی می تواند طی مدت كوتاه تری اين اطلاعات را كسب كند؛ يعنی معلوماتی را كه يك عكاس تجربی طی مدت طولانی به دست ميآورد، يك دانشجو در مدت چهار سال آموزش می بيند. در واقع يك عكاس به ثبت و گزينش لحظههايی از زمان می پردازد كه دربردارنده نمايشی از حالات انسانی، پديدههای علمی، مناظر طبيعی يا هر موضوع ديگری است كه قابل ثبت بر روی نوار حساس فيلم می باشد.
اين گزينش از يك سو برپايه شناخت فرهنگ جامعه و شناخت عمومی هنرها استوار است و از سوی ديگر بر انتقال و تطبيق آنها با فن شناسی و علوم مربوط به عكاسی تكيه دارد و مهمترين كار عكاسی عبارت است از تلفيق به جا و درست اين دو با يكديگر. چرا كه فنشناسی در عكاسی به ساخت قالب اصلی عكس كمك می كند و شناخت فرهنگ، جامعه و هنر به ساخت محتوای كار ياری می رساند.
توانايی های لازم :
هنرمند عكاس به هنر ديدن مجهز است. چشمهای هوشيار و جستجوگر او به معنیی مكانها، اشياء و حوادثی رخنه می كند كه از نگاه لغزنده چشمهای ديگران پنهان می ماند. بنابراين زيبای را در چيزهای پيش پا افتاده، غيرمعمول را در معمول و معنی را در ظاهراً بی معنی می بيند. همچنين يك عكاس بايد در محيط جامعه بوده و پرجنب و جوش باشد.
چون عكاسی مثل نقاشی نيست كه در خانه بنشينيم و هرچه دلمان خواست نقاشی كنيم و حتی در تابستان، پاييز را بكشيم بلكه عكاسی شكار لحظهها است پس بايد در ساعات مختلف شبانه روز در مكانهای متفاوت حضور داشت تا بتوان لحظه مورد نظر را شكار كرد.
و بالاخره يك عكاس بايد اطلاعات عمومی خوبی داشته باشد؛ يعنی بايد شعر بخواند، داستان بخواند، روزنامه بخواند تا بفهمد در كجا و در چه زمانی زندگی می كند چون عكاسی كه در زمان حال نباشد، نمی تواند عكس بگيرد.

موقعيت شغلی رشته عکاسی در ايران :
اكثر فارغ التحصيلان رشته عكاسی جذب مطبوعات می شوند چون در حال حاضر ما شاهد گسترش مطبوعات و نياز آنها به عكاسانی تازه نفس و متبحر هستيم. برپايی نمايشگاههای صنعتی متعدد و توجه به آگهی های تجاری و فرهنگی نيز باعث شده است كه تعداد قابل توجهی از فارغ التحصيلان جذب عكاسی تبليغاتی بشوند، حوزه انتشارات نيز تعداد ديگری از فارغالتحصيلان اين رشته را به كار گرفته است و با كمال تأسف تعدادی از فارغ التحصيلان نيز استوديو باز كرده يا به عكاسی از مراسم و ميهمانی ها می پردازند در حالی كه برای كار در يك آتليه عكاسی نياز نيست كه دانشجو چهار سال در دانشگاه تحصيل كند بلكه می توان طی چند ماه به راحتی فن عكاسی را فرا گرفت و يك آتليه عكاسی باز كرد.
درسهای مرتبط با رشته عکاسی در طول تحصيل :
دروس پايه رشته عکاسی :
مبانی هنرهای تجسمی، كارگاه طراحی پايه، كارگاه عكاسی پايه، هندسه مناظر و مرايا، هنر و تمدن اسلامی، آشنايی با هنر در تاريخ، آشنايی با هنرهای سنتی ايران، آشنايی با رشتههای هنری، كارگاه عكاسی رنگی.
دروس اصلی رشته عکاسی :
شيمی عمومی و شيمی عكاسی، فيزيك و ابزارشناسی، تاريخچه عكاسی، آشنايی با فيلمبرداری، نورپردازی، فنون عرضه و نمايش عكس، تجزيه و تحليل و نقد عكس، كارگاه تخصصی عكاسی، فنون بازسازی عكس.
دروس تخصصی رشته عکاسی :
كارگاه عكاسی، طرح و رساله نهايی.
موضوع : آشنایی با رشته عكاسی
مطالب مرتبط :
اطلاعاتی در مورد عکاسی پرتره
بهترین دوربین های کنون برای فیلمبرداری